Veganský vanilkový chlebíček

Budete potřebovat
250g samokypriacej mouky
70g vanilkového cukru
190ml ALPRO sójového nápoje original
75ml slunečnicového / olivového oleje
40ml vařící vody
1 vanilkový lusk nebo 1 čajovou lžičku vanilkové esence
3 polévkové lžíce plátkových mandlí
špetku soli
Postup
1. Jednoduchá buchta, kterou připravíte překvapivě snadno v pár krocích. Předehřejte si troubu na 180 °C a vymažte olejem menší dortovou formu o průměru kolem 20 cm.
2. Ve větší míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, obsah vanilkového lusku (nebo esenci) a špetku soli. Přidejte sójový nápoj, olej a horkou vodu. Vše pečlivě zamíchejte do hladka.
3. Směs nalijte do formy, zasypte plátky mandlí a pečte 40-45 minut do zlatavě hnědé barvy. Zda je těsto hotové zkontrolujete pomocí špejle - pokud ji z chlebíčku vytáhnete čistou, je těsto hotové.
4. Nechte vychladnout (i když víme, že je těžké odolat a do chleba se hned nepustit). Perfektní ke kávě nebo čaje, případně jako dezert s čerstvým ovocem a rostlinnou alternativou ke šlehačce.
Poznámka
Připravte si bezlepkové verzi! Stačí použít bezlepkové mouku.