Podle aktuálních českých výživových doporučení, bychom měli denně zkonzumovat 2-3 porce mléčných výrobků.
Za jednu porci se považuje sklenici mléka,kelímek jogurtu, 3 lžíce měkkého sýra nebo hrudka tvrdého sýra.
Mléčné výrobky obsahují vápník, který je potřebný pro udržení normálního stavu zubů, kostí a přispívá k normální činnosti svalů a funkci nervového systému. Vápník je samozřejmě možné přijímat v různých formách, ale v současné době se málo zdůrazňuje, že pro lidský organismus je nejlépe vstřebatelný, a tedy využitelný, právě vápník přirozeně se vyskytující v mléčných výrobcích.
Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších nutričních složek mléka a mléčných výrobků. Mléčné bílkoviny obsahují 18 z 22 známých esenciálních aminokyselin, potřebných na stavbu a udržování lidského organismu, a které si organismus nedokáže vyrobit sám. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou těla, díky nim je možné budovat pevné svalstvo a mají mimořádný význam pro obranyschopnost našeho organizmu.