Nutriční péče o onkologické pacienty je důležitá

Při léčbě onkologických onemocnění je výživa jedním z klíčových faktorů.

Odborníci potvrzují, že jedním z klíčových faktorů pro příznivý průběh léčby onkologického onemocnění je dostatečná výživa pacienta. Snížený a nevyvážený příjem stravy může u pacientů vyústit v nedostatek některých živin, které organismus pro své fungování potřebuje. „Malnutrice neboli podvýživa, je zhoršený stav výživy, který je zapříčiněn nerovnováhou mezi příjmem živin a potřebami organismu. Podvýživa je pro pacienty s nádorovým onemocněním kritická. Často rozhoduje, zda pacient snese onkologickou léčbu, o celkovém stavu imunity, kvalitě života i zhoršení délky přežití,“ upozorňuje nutriční terapeutka Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Projevy podvýživy má přibližně polovina pacientů již v době stanovení diagnózy a 80–90 % pacientů v pokročilém stadiu onemocnění. Až 20 % onkologických pacientů umírá na podvýživu, a ne na onkologické onemocnění.

I samotná léčba onkologického pacienta může způsobit snížení chuti k jídlu, nevolnost, zvracení a představuje zejména riziko ztráty hmotnosti. Už i malá ztráta hmotnosti může být pro pacienta kritická. Ztráta hmotnosti o 2,5 až 5 % může negativně ovlivnit léčbu primárního onemocnění a snížit šance na přežití na polovinu.

„Díky nutriční intervenci v podobě klinické výživy, která obsahuje všechny makroživiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) a potřebné vitamíny, minerální látky a stopové prvky, dodáme organismu zatíženému náročnou léčbou energii i bílkoviny v chutné podobě nutričních drinků, jejichž výběr je přizpůsoben individualitě pacientů. Při progresivním hubnutí a podvýživě by se energeticky vydatná strava měla kombinovat s použitím speciálně vyrobených nutričních drinků, určených pro pomalé popíjení, sipping. Tyto přípravky mohou zamezit nebo zpomalit proces hubnutí,“ dodává Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Oslabenému pacientovi, kterému běžná strava nestačí, může lékař předepsat nutriční nápoje na recept nebo si je pacient může zakoupit na zkoušku v lékárně. Nápoje jsou dostupné ve 200ml nebo kompaktním 125ml objemu.„Náš výzkum v Danone jsme orientovali na dietetické produkty, které onkologickým pacientům mohou pomoci v boji s malnutricí. Naše přípravky enterální výživy jsou přizpůsobeny potřebám pacientů s různými onemocněními a jsou dostupné v mnoha příchutích. Popíjejí se pomalu, po doušcích, vícekrát denně po hlavních jídlech, což zajistí lepší vstřebávání živin v těle,“ vysvětluje Martin Pokorný, marketingový manažer pro enterální výživu pro dospělé v Danone.