Životní styl a tím pádem i strava se neustále proměňují. V posledních letech se řada lidí snaží stravovat tak, aby své zdraví i životní prostředí chránili. Dle našeho nedávného průzkumu při nákupu potravin bere v úvahu jejich vliv na životní prostředí dokonce 35 % Čechů. 22.dubna se po celém světě slaví Den Země, který je příležitostí pro zamyšlení nad tím, co vše děláme pro naši Zemi. Úprava složení stravy totiž může být jedním z bodů, který dovede životnímu prostředí velmi prospět.
V návaznosti na moderní životní styl před několika lety vznikl stravovací režim zvaný flexitariánství, jehož vyznavači omezují spotřebu masa. Náš průzkum ukázal, že v české populaci se tímto způsobem stravují už 2 % populace a někdy o něm alespoň slyšelo 11 % lidí. „Flexitariánství je jednou z možností, jak se posunout k udržitelnější stravě. Zahrnuje mnoho rostlinných potravin, jako je ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky a ořechy, a mírný příjem živočišných produktů, které si flexitariáni vybírají pečlivě dle jejich původu a způsobu produkce. Příznivci flexitariánství si uvědomují vliv stravy nejen na jejich zdraví, ale i na životní prostředí a jeho dlouhodobou udržitelnost,“ vysvětluje Ing. Lucie Gonzálezová z organizace Vím, co jím.
Více – Tisková zpráva