Věděli jste, že až 70 % imunitního systému se nachází ve střevech? Probiotické bakterie, které pomáhají osídlovat naše střeva, napomáhají upevňovat a posilovat střevní mikroflóru. Probiotika se přirozeně nacházejí také ve fermentovaných mléčných produktech, jako jogurt, kefír, či brynza.
#OnePlanetOneHealth #WeServeLife #TogetherStronger
Probiotické bakterie jsou podle definice WHO živé organismy, které již ve svém názvu prozrazují, že jsou prospěšné pro život. Naše střevo je osídleno nespočtem „dobrých“ a „špatných“ bakterií. Každý z nás má jiný #mikrobióm, tedy odlišné množství a zastoupení jednotlivých druhů mikroorganismů včetně probiotik. Je na nás, jaký typ bakterií podpoříme. Ideálním stavem pro naše zdraví je, když jsou obě skupiny v rovnováze. To můžeme docílit správnou a vyváženou stravou, která by měla obsahovat dostatek vlákniny a #fermentovanýchproduktů, které obsahují probiotika.
Na trhu jsou dostupné i produkty, které jsou navíc obohaceny o prospěšné probiotické kultury, které v našich střevech vykonávají různé úkoly. Máme k dispozici širokou škálu #fermentovaných potravin, kterými si můžeme zpestřit jídelníček každý den. Můžeme si dát k snídani #jogurt, vzít do práce nebo do školy #jogurtovýnápoj, na oběd si dát strapačky se zelím, či brynzovou pomazánku na večeři.
Nezapomínejme, že silnější imunita je odolnější vůči různým patogenům jako např. virům a bakteriím. Podívejte se na rozhovor s doc. MUDr. Pavlem Kohoutem o probiotikách a jejich významu pro zdraví a imunitu člověka.