Podvýživu nejčastěji způsobuje nedostatečný přísun základních živin nebo jejich nízká kvalita či pestrost stravy. Podvýživa je v České republice rozšířena více, než se může na první pohled zdát. Data z demografických studií ukazují, že malnutricí může být v České republice ohrožen až jeden ze tří seniorů žijících doma.
![](https://danone.cz/app/uploads/2022/10/DSCF0951-1024x683.jpg)
Vzhledem k riziku podvýživy u seniorů je základem jejich sledování pravidelná kontrola váhy, ideálně jednou měsíčně. Vyhodnocení lékařem by mělo probíhat nejméně jednou ročně během pravidelné prohlídky. S rostoucím věkem se totiž mění vztah člověka k výživě a výsledkem těchto přirozených změn může být i tzv. stařecká anorexie, při níž mají starší lidé přirozeně menší chuť do jídla, menší zájem o jídlo, rychlejší pocit nasycení a menší pocit hladu mezi jídly či po ránu. Mezi varovné signály, že se jedná o podvýživu, potom patří, pokud senior neplánovaně hubne, dlouhodobě nezvládá sníst celé porce jídel, trpí nechutenstvím, ztrácí sílu nebo také pokud je častěji nemocný.
![](https://danone.cz/app/uploads/2022/10/2-1024x576.jpg)
„Podvýživa neboli malnutrice, přispívá ke vzniku imunodeficience, což vede ke snížení odolnosti proti infekcím, k prodlužování pobytu v nemocnici a rekonvalescence, ke zvýšení morbidity a mortality nebo ke zhoršení hojení ran. Dobrý nutriční stav je proto základním předpokladem úspěšné léčby onemocnění a nedodání nutriční podpory v indikovaných případech může negativně ovlivnit celkový průběh onemocnění a úspěšnost jeho vyléčení,“ upozorňuje na negativní důsledky podvýživy Marek Křibík, nutriční terapeut.
V případech, kdy běžná strava nestačí, se nutriční stav seniorů dá zlepšit pomocí nutričních drinků s vysokým obsahem energie a bílkovin. Existují i přípravky speciálně vytvořené pro pacienty s diabetem, onkologickým onemocněním nebo na podporu léčby chronických ran a proleženin. „Současná medicína dokáže pomoct při podpoře nutričního stavu rizikových pacientů, mezi které patří i senioři,“ vysvětluje funkci nutričních drinků Marek Křibík. Nutriční nápoje může předepsat lékař na recept nebo si je pacient může koupit v lékárně.
Značka Nutricia zrealizovala studii, na jejímž základě vyplynulo, že při užívání dvou 125ml lahviček enterální výživy denně se u podvyživených pacientů zlepšily hlavní sledované parametry. Pacienti přestávali mít problém vyrazit každý den na procházku, nepotřebovali tolik odpočívat během dne a necítili se tak často slabí. „Značka Nutricia, se svými produkty dětské a klinické výživy, je pro českou veřejnost k dispozici už 30 let. Za tu dobu jsme se setkali už s tisíci případy seniorů, kdy hlavní příčinou zhoršeného zdravotního stavu a celkové kvality života byla právě podvýživa. Pokud jste zpozorovali některý z příznaků podvýživy u sebe nebo u někoho ve svém okolí, neváhejte se obrátit na ošetřujícího lékaře a lékárníka,“ vyzývá Jiří Gajdoš, Head of Healthcare – Adults v Danone.